Jean de la Craiova
Acasa    Despre noi    Video    Audio    Galerie foto    Repertoriu    Servicii   Parteneri    Contact   
             CATEGORII
 • ACASA
 • DESPRE NOI
 • VIDEO
 • AUDIO
 • GALERIE FOTO
 • REPERTORIU
 • SERVICII
 • PARTENERI
 • CONTACT
 • Muzica de nunta si muzica live de calitate,doar la noi pe site!

  Cea mai buna muzica de petrecere si muzica de nunta!

  TRADITII SI SUPERSTITII DE NUNTA
  1.Aruncarea cu grau si orez peste proaspetii miri
  Desi in zilele noastre acest obicei se practica doar la starea civila, batranii spun ca ar trebui pastrat si la biserica, intrucat are o deosebita importanta. Pentru inceput, afla ca boabele de grau si orez nu ar trebui sa fie inlocuite cu confetii. Si asta pentru ca, atat graul, cat si orezul semnifica fecunditatea aruncata peste trupurile mirilor si viata imbelsugata ce ii asteapta. De asemenea, uralele si muzica lautarului nu sunt nici ele lipsite de semnificatie. Zgomotul este menit de a alunga spiritele rele ce vin in ziua nuntii pentru a le lua din darurile divine ale cuplului.
  2.Scoaterea jartierei de pe piciorul miresei
  Un moment ce, uneori, poate fi jenant, dateaza inca din epoca paleolitica. Jartiera are proprietati magice, investind-o pe mireasa cu puteri supranaturale. Dupa acest moment, mirele arunca jartiera catre ceilalti burlaci de la nunta. Cel ce o va prinde se va casatori primul pentru ca va fi cel vrajit de farmecele feminine. Ziua nuntii
  3.Aruncarea buchetului miresei
  Legenda spune ca demult, in Anglia, fetele nemaritate de la o nunta au vrut sa pastreze bucati din materialul vestmintelor si din florile miresei , sfasiindu-i acesteia rochia. De atunci, mireasa alege ca la sfarsitul nuntii sa arunce buchetul, cea mai norocoasa fiind si urmatoarea care se va casatori.
  4.Mireasa trebuie sa poarte “Something old, something new, something borrowed
  Ai auzit asta prima data in filmele americane si te-ai intrebat mirat ce semnifica. Ei bine, obiceiul de a purta la nunta ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru vine de fapt din Anglia secolului XIX si reprezinta uniunea cu trecutul si in special cu familia miresei ( obiectul vechi ce este, de regula, un obiect mostenit de la mama sau bunica), speranta de a avea noroc in casnicie (ceva nou ), incercarea de a prelua din experienta si succesul altei femei casatorite ( ceva imprumutat). Necesitatea purtarii unui obiect albastru, poate fi interpretat ca pe un fel de uniune cu barbatul iubit, stiindu-se faptul ca albastrul reprezinta culoarea masculinitatii. Pe de alta parte, aceasta culoare este si mesagerul linistii si al sigurantei.
  5.Schimbul de verighete
  Te-ai gandit ca acel inel simbolizeaza cercul inchis al uniunii dintre cei ce se casatoresc, in care nimeni si nimic nu trebuie sa intervina. Cu toate astea, se poate sa nu fi aflat ca legenda egipteana avanseaza ipoteza conform careia prin degetul inelar stang trece vana iubirii ce duce la inima. Astfel, verighetele identice ce ating aceasta vena vor pastra vesnic sentimentele pure de iubire.
  Pe langa acestea, mai exista, binenteles, si alte traditii cum ar fi:
  ? Barbieritul mirelui si gatirea miresei inainte de nunta, de obicei de catre prieteni deja casatoriti, furatul miresei inainte sau dupa miezul noptii, trecerea pragului etc.
  ? In Maramures nuntile se fac in general iarna si nu neaparat sambata, asta pentru ca sarbatoarea tine trei zile si trei nopti, exact ca in basmele populare romanesti.
  ? Cei doi miri trebuie sa se spovedeasca inainte de a-si uni destinele, intre ei avand loc si un ritual interesant numit “iertarile miresei/mirelui”, in care sunt rostite versuri cu rol magic pentru a-i dezlega pe parteneri de vechile greseli facute unul fata de celalalt.
  ? Inainte de plecarea la biserica, mireasa trebuie sa se spele in apa sfintita sau apa neinceputa, asta numai daca e fecioara.
  ? Un lucru neobisnuit il constituie faptul ca au loc doua nunti in cadrul aceluiasi eveniment, in cazul in care mirele si mireasa provin din sate diferite si nu au bani sau locatia necesara pentru a-si primi nuntasii. “Nunta detilin” este sarbatorita intocmai ca si cea “laolalta”.
  ? Moldova este si ea bogata in astfel de “ciudatenii. De exemplu, cel ce anunta pentru prima data comunitatea ca va avea loc o nunta sau mai multe, este preotul, care citeste “strigarile” cu cateva saptamani inainte de nunta.
  ? De asemenea, partenerii sunt nevoiti sa poarte pana la nunta o floare alba, artificiala: fata in par, iar barbatul la palarie.
  ? Atunci cand mireasa este luata din casa parinteasca au loc tot felul de obiceiuri, care mai de care mai interesante : poarta este ferecata cu lacat, tocmai pentru a testa abilitatea baiatului de a se descurca in fata obstacolelor ce apar intre el si iubita, scoaterea zestrei in fata casei, masa miresei la care sunt poftiti toti cei din alai, dar si iertarile, intalnite si in zona Transilvaniei.
  ? Si in aceasta parte a tarii se practica aruncarea cu bomboane si grau la iesirea din biserica, avand aceleasi semnificatii.
  ? In drumul spre casa sau spre localul unde va avea loc petrecerea, localnicii arunca cu apa in fata alaiului, simbol al fecunditatii si al belsugului.
  www.nuntalaromani.com