obiceiuri romanesti, traditii
Acasa    Despre noi    Video    Audio    Galerie foto    Repertoriu    Servicii    Parteneri    Contact   
             CATEGORII
 • ACASA
 • DESPRE NOI
 • VIDEO
 • AUDIO
 • GALERIE FOTO
 • REPERTORIU
 • SERVICII
 • PARTENERI
 • CONTACT
 • Muzica de nunta de calitate,doar la noi pe site!
  Cea mai buna muzica de petrecere si muzica de nunta!
  OBICEIURI SPECIFIC ROMANESTI
  Bradul de nunta
  In dimineata nuntii, ginerele, impreuna cu prieteni apropiati impodobesc doi brazi de nunta cu diferite obiecte, fructe si chifle. Brazii de nunta sunt purtati de tineri necasatoriti pana la casa nasului, unde, unul este legat in fata portii. Apoi, alaiul nuntii isi continua drumul catre casa miresei,loc in care ramane cel de-al doilea brad. Bradul de nunta este simbolul vigorii si al tineretii; impodobirea lui simbolizeaza viata "imbelsugata" a viitoarei familii.
  Barbieritul mirelui
  Un prieten apropiat al mirelui il barbiereste, in mod simbolic pe ginere. Asezat pe un scaun, cu bani sub picior, mirele nu trebuie sa-l lase pe lautar sa-i ia banii. Barbieritul mirelui reprezinta un simbol al pregatirii baiatului pentru nunta.In acest timp,lauitarii fredoneaza cantecul Pusei briciul sa ma rad.
  Imbracatul miresei
  Nasa, impreuna cu mama miresei si prietene apropiate ajuta mireasa sa se imbrace, pentru ca la sfarsit, nasa singura sa-i lege voalul si coronita. Se desfasoara in acelasi timp cu barbieritul mirelui si simbolizeaza pregatirea fetei pentru nunta. Tot acum formatia canta o melodie specifica (Ia-ti mireasa ziua buna) ce semnifica plecarea din casa parinteasca si intemeierea unui nou camin cu sotul ei.
  Hora miresei
  Hora miresei (Nuneasca) se danseaza acasa la mireasa, prilej cu care soacra mica imparte diferite cadouri nasilor, socrilor si, uneori, rudelor apropiate.
  Ruperea turtei
  Nasa comanda si plateste o turta de nunta impodobita cu diverse ornamente, comestibile sau nu - trandafiri, diferite impletituri si alte forme. In mod simbolic, turta de nunta este rupta deasupra capului miresei si este data spre consum (invitatilor). Se spune ca aduce noroc celor care mananca din ea.Dupa acest obicei,mirii pleaca spre biserica unde va avea loc cununia religioasa.Nasii de cununie au un rol important in acest moment(la biserica).
  Dansul gainii
  O gaina de nunta gatita, impodobita cu flori, o bancnota si diferite ornamente in functie de regiune este oferita nasului in schimbul unei sume de bani, ceea ce simbolizeaza petirea fetei de catre nas pentru mire. Dupa dansul gainii invitatii pregatesc darul pentru miri.
  Legatul miresei
  Aproape de sfarsitul nuntii, nasa scoate voalul de pe capul miresei si ii pune o esarfa (batic), simbolizand trecerea de la statutul de fata la cel de nevasta. Voalul miresei se pune pe capul unei fete necasatorite, care se spune ca va fi urmatorea care se va casatori.
  www.nuntalaromani.ro